Stap in de wereld van Data // DataGedreven werken
Je kunt er als organisatie tegenwoordig bijna niet meer omheen: data. Uitspraken als ‘data is het nieuwe goud’ en ‘datagedreven werken’ vliegen je om de oren.
Steeds meer organisaties zijn bezig met de transitie naar datagedreven bedrijfsvoering. Wat houdt deze term nou concreet in? En waarom zou je eigenlijk datagedreven moeten gaan werken?
Wat is datagedreven werken?
Iedere organisatie maakt continu keuzes; zowel in het bepalen van de strategie tot aan het inrichten van operationele processen. Deze beslissingen, hoe groot of klein ook, beïnvloeden de richting en het succes van de bedrijfsvoering. Datagedreven werken betekent concreet dat deze keuzes worden gebaseerd op feitelijke informatie in plaats van intuïtie of ervaring.
In de praktijk betekent dit dat iedereen in de organisatie rationele beslissingen maakt gebaseerd op de beschikbare data. Dit is gelijk het grote verschil met data-informed bedrijfsvoering; hier beïnvloeden meningen, ervaringen en intuïtie nog wél de gemaakte keuzes. Data-driven organisaties worden dus als het ware volledig gestuurd op basis van feitelijke informatie.
Waarom datagedreven werken?
Dan komen we misschien wel bij het belangrijkste punt: waarom wordt datagedreven werken steeds belangrijker? Natuurlijk is er altijd al behoefte geweest aan waardevolle inzichten, maar waarom wordt datagedreven werken juist nu steeds populairder? Hier liggen twee ontwikkelingen aan ten grondslag:
Toename van beschikbare data
Ieder jaar genereert onze wereld méér data. Ook in organisaties komt er steeds meer waardevolle informatie beschikbaar, bijvoorbeeld door het digitaliseren van processen.
Verbetering digitale infrastructuur
Het gebruik en de kwaliteit van onze digitale infrastructuur is het afgelopen decennium sterk toegenomen. Dit biedt steeds meer mogelijkheden om data op te slaan en te analyseren, bijvoorbeeld met behulp van een smart data platform.
Welke voordelen heeft een datagedreven organisatie?
Veel organisaties omarmen deze ontwikkelingen en maken de transitie naar een datagedreven bedrijfsvoering. Dit biedt namelijk een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van ‘traditionele’ manier van werken:
Verbeterde (proactieve) besluitvorming
Met accurate en tijdige data kunnen bedrijven betere beslissingen nemen, gebaseerd op feiten in plaats van aannames. Ook kan data gebruikt worden om voorspellingen te doen. Zo worden organisaties proactief en toekomstgericht in plaats van reactief. Dit maakt dat ze sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt en de concurrentie een stap voor kunnen blijven.
Verhoogde efficiëntie en productiviteit
Data-analyse kan inefficiënties aan het licht brengen en processen stroomlijnen. Zo kunnen medewerkers zich bezighouden met de werkzaamheden die het meeste waarde toevoegen aan de organisatie.
Verhoogde klanttevredenheid
Door (klant)gedrag en voorkeuren te begrijpen, kunnen bedrijven hun aanbod personaliseren en de klantervaring verbeteren.
Beter risicobeheer en compliance
Datagedreven inzichten kunnen helpen bij het identificeren en beheren van potentiële risico's en compliance vraagstukken.
Hoe word je een datagedreven organisatie?
Dat datagedreven werken veel voordelen biedt is duidelijk. De vraag is dan ook: hoe implementeer je datagedreven werken in je organisatie? Dit kan een complex proces zijn, maar is de investering waard. De volgende onderdelen zijn cruciaal bij deze transitie:
Bedrijfscultuur
Bij vrijwel iedere organisatieverandering zijn de medewerkers en de bedrijfscultuur de belangrijkste factor voor succes. Het is cruciaal dat medewerkers zich achter de nieuwe visie scharen en data juist inzetten bij hun werkzaamheden.
Technologie
Daarnaast is het gebruik van geschikte tools en platforms voor dataverzameling, -opslag, en -analyse van groot belang. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een cloud platform als Azure in combinatie met een analytics tool als PowerBI.
Datakwaliteit
Ook is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de verzamelde data accuraat, volledig en betrouwbaar is. Hiervoor moeten passende processen worden ingericht.
Talent
Tenslotte is het belangrijk om te investeren in de juiste mensen, waaronder datawetenschappers en analisten, die de vaardigheden hebben om data in waardevolle inzichten om te zetten.